Vandebron komt met ‘laadpalenkaart’ voor prijstransparantie

Vandebron lanceert een nieuw type kaart dat een overzicht biedt van alle publieke laadpalen in Nederland. Deze laadpalenkaart toont niet alleen de locatie, het vermogen en de beschikbaarheid van openbare laadpunten, maar ook de prijzen. Hoewel dat laatste nog maar bij 6 van de 25 laadpaalexploitanten kan.

Met het platform wil Vandebron dan ook de broodnodige prijstransparantie in de EV-markt stimuleren. Veel partijen houden openheid over hun tarieven namelijk af, zegt het bedrijf. De kaart toont zodoende aan hoe gebrekkig de huidige prijsinformatie is. Het platform is ontwikkeld in samenwerking met Eco-Movement en is vanaf vandaag te gebruiken.

Openheid is, volgens de energieleverancier, juist nu nodig want naar verwachting ligt het aantal Nederlandse elektrisch rijders in 2030 op zo’n 1,5 miljoen. Waarbij er steeds meer particuliere rijders zullen bijkomen. “Bij een tankstation weet je direct wat je betaalt, maar bij elektrisch laden staan de prijzen nergens op voorhand vermeld”, stelt Matthijs Guichelaar, CEO bij Vandebron. “Einde maand krijgt men een factuur en worden laadkosten pas inzichtelijk. Wellicht geen probleem voor zakelijk rijders, maar voor de snelgroeiende groep particulieren is dit onnodig vaag.”

Stapeling van kosten
Ook vindt Guichelaar dat de elektrische markt nu te vrij wordt gelaten in tariefbepaling en de communicatie over kosten richting klanten. Terwijl helderheid over laadtarieven vanuit alle marktpartijen is een belangrijke succesfactor voor de grootschalige uitrol van meer elektrisch rijden. “De prijs voor een laadsessie is een soort stapeling van verschillende kosten. Je betaalt een kWh-prijs en kosten voor je laadpas, met soms nog een uurprijs of starttarief erbovenop. Het kan dus zijn dat je bij de ene laadpaal een hoger tarief betaalt dan bij een ander een paar honderd meter verder. Per laadbeurt kan het flink schelen, maar klanten kunnen hier vaak geen rekening mee houden. De meeste partijen delen namelijk pas achteraf de laadkosten met andere laadpasaanbieders, die daardoor beperkt worden in hun mogelijkheid tarieven te delen met klanten. Dit terwijl het mogelijk is laadkosten direct openbaar te maken.”

De laadpalenkaart is onderdeel van de website van Vandebron, maar nadrukkelijk bedoeld voor alle Nederlandse elektrische rijders. Via de zoekfunctie kan tot op adresniveau naar laadpalen worden gezocht. Hierbij kan gefilterd worden op beschikbaarheid, type connector en minimum vermogen. Op dit moment biedt de kaart inzicht in de live prijzen van nog maar 6 van de ongeveer 25 Nederlandse laadpaalexploitanten. Van de grote partijen is er slechts één die haar live prijzen deelt.

Bron: TrendsinAutoleasing

Blijf op de hoogte! Meld u aan voor onze nieuwsbrief:

Sponsors